yggdrasil

Island revisited


IMG_6944

For to og et halvt år siden, april/mai 2009, dro jeg til Island for første gang. Det var med en gjeng folk jeg ikke kjente i det hele tatt, de fleste var masterstudenter og doktorgradskandidater og de visste kjempemye om vikingtid og middelalder og sagaene og de norske kongene og du vet. Jeg var bachelorstudent på et udefinert studieprogram og visste egentlig ingenting. Men jeg hadde fått lese en islendingesaga for første gang høsten før, og ville gjerne høre mer. Også Island, da. Man sier liksom ikke nei til en reise til Island.

Fant ingen bilder av badestamper, men man skjønner poenget.

Ellers var jeg slettes ikke sikker på om dette var noe for meg. Jeg hadde søkt skoleplass – for andre gang – på Kunsthøyskolen i Oslo, og hadde jeg kommet inn der hadde ting kanskje gått helt annerledes. Hvem vet. Men jeg kom ikke inn – for andre gang – og dette fikk jeg høre mens jeg var her, på Island, og jeg ble så skuffa at jeg egentlig ville skrike litt, men det er jo ikke sånt man gjør når man er omringet av fremmede, så det endte bare opp med at jeg gikk en tur. Etterpå drakk vi øl i badestampen på hotellet. Det er visst sånn man gjør her. Og jeg satt og drakk øl med disse fremmede mennesker som kom fra Sverige og Spania og Norge og Finland og USA og likte dem. Plutselig begynte noen å synge, og før jeg visste om det satt jeg altså i en badestamp mellom skjeggete mannfolk som sang svenske drikkeviser av full hals. Det var vakkert. Og jeg skjønte at man ikke trenger kunsthøyskolen, men at man definitivt trenger sagalitteratur.

De som har lest Laxdæla saga kjenner igjen dette stedet

Kanskje kom jeg på dette nå fordi jeg i dag igjen fant meg selv i en badestamp med folk jeg ikke kjenner så godt – jeg hadde egentlig bare sett dem i et klasserom – og selv om det ikke ble synging var det jo god stemning og skjegg i dag også. Denne gangen er jeg her for å skrive en oppgave, om disse islendingesagaene som jeg jo har vært litt betatt av siden den første Islandsturen. Jeg kom hit 19. august og det er helt utrolig at det allerede har gått en måned før jeg har somlet meg til å skrive noe her… I den måneden har jeg bl. a. kjørt gjennom Laxárdal i en cheapjeep, sett nordlys over byen, badet i stormvær og blitt venn med en katt som heter Nero og som i riktig belysning ser ut som djevelen selv. Mer om alt dette (og flere bilder) senere! For øyeblikket vil jeg bare si: Ísland, það er eitt gott land!

IMG_6977

IMG_6950


No Comments, Comment or Ping

Reply to “Island revisited”